Friday, July 20, 2012

LOVE ALLAH: I Love Ramadhan (2012)

Alhamdulillah. Malam ini terawikh hari pertama. Jadi maksudnya apa? Puasalah. Tahan lapar dan dahaga. Ops. Itu je ke? MasyAllah. Seperti yang anda ketahuilah. Dulu waktu-waktu sekolah mesti anda pernah dengar macam ini:

"Puasa ertinya menjaga hati dan akal serta badan daripada perkara-perkara yang membatalkan puasa. Yakni antaranya makan atau minum dengan sengaja. Dan sebagainya..."

Nanti bila membeli juadah berbuka puasa jangan dilupakan insan yang tidak mampu seperti kita. Ada yang nak beli nasik pun tak ada duit. Bandingkan pula kita dengan saudara se-Islam kita di negara miskin seperti di Africa. MasyAllah! Janganlah membazir sangat. Belilah sekadar perlu. 

Iklaslah dalam beribadat. Alhamdulillah.
Kepada yang berniaga pula janganlah terlalu mahal jualannya. Sesungguhnya rezeki itu kurniaan Allah s.w.t. Daripada-NYA rezeki datang. Maka janganlah ambil riba' banyak sangat. Juallah kerana Allah yakni iklas untuk menyediakan juadah untuk saudara Islam yang berpuasa kerana-Nya. Amin.

Lastly, nanti nak berbuka ikutlah sunnah Nabi Muhammad s.a.w. iaitu mulakan dengan memakan makanan tak digoreng - Kurma. Kerana kurma mampu mengubat segala penyakit. SubahanAllah.

Maka kepada yang membaca, saya mahu memohon maaf atas kesilapan yang disengajakan atau tak disengajakan. Mungkin kita pernah bertemu atau mingkin tidak. Tetapi - 

Thanks for this beautiful snap.
SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA
SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...