Saturday, December 29, 2012

FAKTA: Berhati-hati Jangan Tak Makan Ubi!

Eh, ubi kentang? Atau gila kentang!!

Ubi atau nama scientific nya Solanum Tuberosum adalah sejenis makanan yang tidak asing lagi bagi kita. Percaya atau tak kebanyakan dari kita makan ubi secara sengaja atau tak sengaja. Secara sengaja bermaksud frech fries, ubi bakar. Tak sengaja pula bermaksud dalam kuah-kuah ke, roti ke.

Kali ini, I tertarik nak post sesuatu mengenai ubi (russet potato) kerana gambar dibawah ini!

Ketinggian pokok ubi ini ialah ~60cm

Tau tak kat mane ni? Jawapannya didalam bilik tidur! MUAHAHA. Apa salahnya bercUcUk tanam dalam bilik tidur? Memang menyamankan! Silalah cuba! Niat asalnya nak makan ubi tu, tapi dah tumbuh pucuk sikit jadi langsung bela sampai panjang macam tu. Dan panjang ini dicapai hanya dalam 1 bulan! Cepatkan! Agaknya die suka kat tuan dia kot. Pandai jagalah katakan. HAHA.

Di luar sana, terdapat banyak sangat jenis ubi manakala cara masakan juga pelbagai. Antaranya:


Sedap bukan? I rasa readers perlu tahu bahawa hanya dengan melakukan habit harian untuk memakan ubi sudah cukup membuatkan anda sihat dan maintain body shape forever! Ini kerana ubi mengandungi pelbagai jenis vitamin dan mineral yang lengkap untuk badan manusia melainkan vitamin A dan D yang terdapat didalam susu dan butter. Kajian oleh pihak University of California, USA telah menunjukkan seseorang boleh menurunkan berat badan malahan mengekalkan bentuk ideal badan dengan memakan ubi!

Antara 10 negara-negara PENGELUAR ubi yang terbesar di dunia pada tahun 2010 ialah:

1) China                           74.8 million tons metric
2) India                             36.6 million tons metric
3) Russia                          21.1 million tons metric
4) Ukraine                        18.7 million tons metric
5) Unites States                18.3 million tons metric
6) Germany                      10.2 million tons metric
7) Poland                            8.8 million tons metric
8) Bangladesh                    7.9 million tons metric
9) France                           7.2 million tons metric
10) Netherlands                 6.8 million tons metric

Diharapkan maklumat mengenai ubi ini berguna untuk anda. Jadi apa lagi nak ditunggu lagi? Lepas ini pergilah beli ubi banyak-banyak dan masak! Boleh elakkan sikit dari selalu makan nasi dan cuba variety baru. Ubi pun affordable what? Chill out readers!

Source: Wikipedia

6 comments:

CikMunBlogger said...

wah ! menarik jugak ubi nie kan . kalau tanam dalam bilik , dpt ler udara segar dari pokok . hehe

Derok said...

Bertani didalam bilik tidur..haha
tapi kenapa french fries tidak digalakan makan?

Kita tau ke said...

ubi kentang..xde plak tentang ubi kayu...ubi kayu la kuat dr ubi kentang..hahah

shahfir said...

mari makan ubi huhu..

afifudinsohaini said...

macam tak kenyang je makan ubi ni..haa

seribupilihan said...

saya suka ubi kentang..rebus saja pon takpe..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...