Monday, January 21, 2013

10 NEGARA: Paling Bahagia Di Dunia (Part 1)


Kebahagiaan, apakah pandangan anda? Umumnya kita melihatnya sebagai keupayaan memiliki rumah idaman, kereta, TV, pakaian berjenama dan masa yang riang bersama kawan-kawan dan keluarga. Selain itu kebahagian juga dientreptasi sebagai kemampuan untuk menyuarakan idea tanpa halangan, melakukan ritual agama masing-masing tanpa masalah dan berasa selamat dimana jua berada.

Walau apa pun sekali idea mengenai kebahagiaan, selalunya kebahagiaan berpaksikan kepada sihat tubuh badan, cukup bekalan makanan untuk diri sendiri dan keluarga, cukup duit untuk membuat apa yang dimahukan dan membeli apa sahaja yang diinginkan.

Untuk ini, 6 tahun yang lalu, penyelidik dari Legatum Institute of London telah melakukan kajian untuk menyenaraikan 10 negara paling bahagia pada akhir tahun 2012 seperti dibawah. Namun mereka menyatakan juga bahawa erti kebahagiaan itu sangat kompleks kerana ia bergantung kepada banyak sangat faktor dimana faktor-faktor ini juga saling berkait rapat antara satu sama lain.

10. IRELAND


9. SWITZERLAND


8. NETHERLANDS


7. FINLAND


6. CANADA 


Menarik kan! Rasa nak pergi je. Mungkin kebahagiaan memang dapat dikecapi disini! Untuk senarai seterusnya? Sila baca post seterusnya atau klik di sini - 10 NEGARA: Paling Bahagia Di Dunia (Part 2)

1 comment:

Derok said...

sy suka netherlands..beruntunglah sape dapat study kat negara2 ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...