Tuesday, November 26, 2013

TUNJUK PERASAAN: Terbaru Di Malaysia?


Mereka telah “merampas” pejabat-pejabat penting kerajaan. Mungkin tidak memasuki bangunan tetapi mereka mengawal laluan keluar masuk ke pejabat itu. Dan pekerja-pekerja di jabatan itu semuanya dikerahkan pulang kerumah. Mujurlah tiada pertumpahan darah. Dan mereka yang terbabit ini sangat ramai, mungkin 10 kali ganda lebih ramai daripada perhimpunan BERSIH. Dimanakah dan apakah tujuan mereka? Jawapannya ialah rusuhan di Negara jiran kita – Thailand.


Mungkin anda telah tahu bahawa Perdana Menteri Thailand sekarang ialah seorang perempuan bernama Yingluck Shinawatra. Disebabkan ketidaksaksamaan perlaksanaan undang-undang dan penyelewengan kuasa, rakyat Thailand bangkit dan mahukan kerajaan yang adil dan saksama serta mahir mentadbir Negara. Setelah menahan sekian lama, akhirnya mereka memutuskan melakukan tunjuk perasaan besar besaran. Mereka bersatu hati kerana tahu jika kerajaan sekarang terus berkuasa, generasi muda akan terus menderita dengan nasib yang tak terbela.Wahai para pembaca, adakah salah jika kita membetulkan sesuatu yang salah? Dan membiasakan yang betul? Di Negara kita, kalian serba tahulah apa yang terjadi. Pelbagai korupsi telah didedahkan tetapi tiada yang mengaku mahalah semakin rakus melakukan agenda tersembunyi yang hanya menguntungkan sesetengah pihak sahaja dan bukannya RAKYAT. Saya menyeru bahawa jika benar sesuatu itu salah, maka tolonglah perbetulkan. Tiada niat untuk berpihak kepada sesiapa. Kita semua manusia yang sering alpa dengan kemewahan dunia. Yang kaya makin kaya, yang miskin makin miskin. Biarlah kita miskin harta asal tidak miskin jiwa.


Sedarlah. Hidup didunia hanya persinggahan. Tiada guna merasa bangga kepada kemewahan yang dimiliki baik dari segi kerja, pangkat, kereta, rumah atau keluarga yang kaya raya. Tanamkanlah dalam hati, kita mesti selalu fikirkan balasan di akhirat kelak. Sesungguhnya yang baik itu datangnya dari tuhan dan yang buruk itu datang dari kelemahan kita sendiri. Mengucaplah!

Sumber: BBC News

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...